29 Temmuz 2012 Pazar

Bir Büyük Britanya Başarı Öyküsü, Tour de France 2012


Her ne kadar bu sezonu kapamak bizi boşluğa sevk etse de birbirinden güzel spor organizasyonları sayesinde yazın bunaltıcılığından ve boşluğundan kurtulabiliyoruz. Bu yaz evlerimizi şenlendiren İspanya'nın domine ettiği Euro 2012 ve eski 1 numaraların geri döndüğü Wimbledon'dan sonra Türkiye'de izleyici kitlesi hızlıca artan Fransa Bisiklet Turu'na geldi sıra. Anlatıcı Caner Eler'in ve yanındaki konuklarının hem muhteşem spor birikimi hem de yöresel lezzetler, o yörenin tarihçesi, o yöredeki tarihi eserler, sinema, edebiyat gibi bir sürü farklı alandaki muhabbeti etap yayınını daha çok genel kültür programına dönüştürüyor bu da hem izleyici kitlesini geliştiriyor, hem de bize çok keyif aldırıyor. Eurosport ve yayında emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsek az, olimpiyatlarda bol keyifli yayınlar bekliyoruz :) (not: ama şunu da belirtelim reklamlardan illet ettik özellikle lübnan turizm bakanlığının reklamından yapa yapa bunu mu yapmışlar:



Her ne kadar geçen seneler kadar çekişmeli olmasa da, etaplar da o kadar zevkli olmasa (zirve finişi ile biten az etap olması) Tour Tour'dur. Bu seneki Tour'da damgasını vuran sporcu ve olayları teker teker ele alacağız yazımızda.

Tour'un Olmazsa Olmazı: Kazalar

Tour'un ilk günlerinde pelotonun kalabalık olması nedeniyle bir çok kaza yaşandı. BMC ve Team Sky'ın liderlerini önde tutması, onları kazalardan uzak tuttu. Cavendish 4. etapta kazaya karışarak belki de bir etabı elinden kaçırdı. Ayrıca ABD'li sprinter Tyler Farrar, bu kazalardan en çok etkilenen bisikletçi oldu. Garmin ve Rabobank takımları bu kazalardan fazlasıyla nasibini aldı. 14. etapta ise yola atılan çiviler nedeniyle BMC takımı zarar gördü. Cadel Evans 2 dakika zaman yitirdi ancak ana grup onları bekledi ve klasmanda değişen bir şey olmadı.


5.Etaptaki bir kaza


Cadel'in çivi nedeniyle zaman kaybettiği an

Team Sky

Çok güçlü bir ekiple gelen İngiliz takımı Sky'ı hiç bir takım durduramadı. Wiggins her zaman en çok domestikle kalan genel klasman iddialısı oldu. Froome da çıkıntılık yapmayınca Sky takımı çok rahat bir şekilde dublesini yapmış oldu. 6 etap kazandılar, 3'ünü Cavendish, 2'sini Wiggins ve 1'ini Froome aldı.

Radioshack-Nissan


Takım sıralamasında birinci olabilmek için Zubeldia'yı bazen domestiksiz ve yardımsız bırakan Radioshack, Team Sky'ı geçerek birinci oldu. Zubeldia'ya yardım etseler 6. lıktan çok daha iyisini yapabilirdi.

Fabian Cancellara

İsviçreli bisikletçi Tour'u hiç kazanmayan bisikletçiler arasında en çok sarı mayoyu giyen isim oldu bu sene, 28. defa üstüne giydi mayoyu. Liege'deki prologu kazanarak ilk 6 etap boyunca korudu mayosunu. Zaten kendisi de biliyordu şampiyon olamayacağını. İkinci çocuğunun doğumunda ailesinin yanında olmak için Tour'u yarıda bıraktı. 


Prolog

Mark Cavendish

Bu sene de gökkuşağı mayosuyla geldi İngiliz sprinter. Yeşil mayonun favorilerinden olmasına rağmen, sarı mayoyu Wiggo'ya kazandırmak için bir iki etaptan ve sprint kapılarından vazgeçti. Hatta bazı etaplardaki tırmanışlarda pelotona tempo vermesi komik bir durum yarattı. Ancak o elinden geldiği kadar Wiggins'e yardımcı oldu. 4. etapta kazaya karışması onu belki bir etaptan etse de bu sene de 3 etap kazanarak kariyerinde 23 zafere ulaştı ve Tour de France'ın en çok etap kazanan 4. ismi oldu. Champs-Élysées'deki son etapta tüm Sky takımı onun için çalıştı (özellikle sarı mayo son kilometrelerde muthiş çalıştı ki bu alışkın olmadığımız bi durum) ve Tour'u etap galibiyetiyle kapattı.



2.Etap


18. Etap Sprint Finişi



Ve Tour'un son sprinti

André Greipel

Alman sprinter, bu sene 3 etap kazandı. Ancak en önemlisi bu etaplardan birini son sprintte en büyük rakibi Mark Cavendish'e karşı alarak artık zincirlerini kopardığını gösterdi. Gayet iyi bir Tour çıkardı nam-ı diğer "Gorilla".


                                               5.Etap

13. Etap

Genç Yetenekler
Thibaut Pinot

Genç Fransız, 8. Etapta muazzam bir başarı göstererek ipi göğüsledi ve gelecek için bir genel klasman iddialısı olabileceğini gösterdi. Bu etaptaki kendine güveni ve Marc Madiot'un arabada verdiği destek muazzamdı. Genç Fransız etap sonundaki açıklamasında etap sonunu şöyle anlatıyor: "Yanımda takım aracının olması demek 30 saniyeden fazla öndeyim demekti ve ben de bırakmadım."



8.Etap sonu

Peter Sagan

Daha 22 yaşındaki Slovak bisikletçi muhteşem bir performans göstererek ilk Fransa Bisiklet Tur'unda 3 etap kazandı ve en önemlisi yeşil mayoyu sırtına geçirerek Tour'u bitirdi. İleride iyi bir sprinter veya genel klasman iddialısı olabilecek bir bisikletçi. Renkli kişiliği ve değişik hareketleriyle Tour'a renk kattı. Bisikletine korna takması, Tour'da akrobatik güzel hareketlerde bulunması seyircinin onu sevmesini sağladı. Lakaplarını da unutmayalım : "Tourminator, Hulk, Rambo, Cannibal..."



Sagan'ın eksik etmediği kornası





Sagan'ın ilk Tour'undan görüntüler


                                                                                                    

Tejay Van Garderen



BMC takımının ABD'li genç bisikletçisi Cadel Evans'ı da geçerek BMC'nin en iyi bisikletçisi oldu. Beyaz mayoyu kazanan ve genel klasmanı da 5. bitiren Tejay daha 23 yaşında ve daha çok yol katetmesi gerekiyor.  Ancak BMC'nin de bir Amerikan takımı olması ve Cadel Evans gibi bir tecrübeden liderlik eğitimi alması onun gelecekte büyük şeyler yapabileceğini gösteriyor.


Ve Emekçi Voeckler

Müthiş bir bisikletçi Voeckler. 33 yaşındaki Fransız bu sene 2 etap aldı ve en önemlisi Dağların Kralı unvanına ulaştı. Geçen sene sarı mayo için savaşan Voeckler için yapılan yorumlardan biri, o etap almak için sarı mayoyu feda edebilecek biri. Etap almak için bir çok kaçış yaptı 2 etap aldı ki biri Pirenelerdeki dağ etabıydı. Aldığı 2. etapla da Dağların Kralı klasmanında iddiasını güçlendirdi ve 17. etapta da bunu garantiledi. Her sene Tour'a bambaşka bir zevk veriyor. 


10. Etap Sonu Voeckler'in ünlü mimikleri

Son Kazanan Cadel Evans

Avustralyalı biiskletçi, son şampiyon Cadel Evans'tan Tour boyunca çok şey bekleniyordu fakat bekleneni veremedi. Her etapta sona doğru herkes içinden şu Cadel de artık bir atak yapsa diyordu. Ancak Pirenelerde'de güçten düştü ve Tejay'in bile gerisinde kaldı. Kabus gibi bir Tour'du son şampiyon için.



Son Şampiyonun Düşüşü
16. Etap

Vincenzo Nibali

2010'da Vuelta'yı (İspanya Bisiklet Turu) kazanan, Giro'da (İtalya Bisiklet Turu) 2010'da ikinciliği ve 2011'de üçüncülüğü bulunan Liquigas'lı İtalyan bisikletçi bu seneki Tour'a hazırlanmak için Giro'yu pas geçti. Nibali tırmanışlarda gayet iyi olan bir bisikletçi ama onun en önemli özelliği inişlerde mükemmel olması. Bu seneki etaplar ona pek uygun olmasa da, Nibali zamana karşılar dışındaki etaplarda gayet başarılı performanslar gösterdi. Tabi bu etaplarda super domestiği Ivan Basso'nun hakkını yememek gerek (Basso-Nibali ikilisinin oynadığı reklam da baya kötüydü Lübnan reklamıyla beraber). Basso 2011'de ona muhteşem domestiklik yaparak turu kazanmasında en büyük pay sahibi Nibali'ye elinden gelen yardımı etti. 17. etapta Liguigas treni olabildiğince çalıştı ancak Froome ve Wiggins ikilisinin ardından ancak üçüncü olabildi Nibali. Ona rağmen 16. ve 17. etaptaki atak denemeleriyle seyircinin saygısını kazandı. 


2011 Giro'dan



Nibali-Basso ikilisinin reklamı


Ve herşeyin netleştiği yer: Pireneler

16. ve 17. Etapların adresi Pirenelerdi. Zorlu tırmanışların bulunduğu bu etaplarda artık son kozlar oynanacaktı. 16. Etap her ne kadar zirve finişi ile bitmese de etaptaki tırmanışlar genel klasmanı buyuk ölçüde değiştirdi. Son şampiyon Cadel Evans tempoya ayak uyduramayıp geriye düştü ve 23 yaşındaki takım arkadaşı Van Garderen'e bile geçildi. Nibali etap sonundaki tırmanışta atağa kalktı ama Froome Wiggins ikilisi ona ayak uydurdu ve ilk 3te değişme olmadı. Bu etapta Voeckler kaçış gurubunda sahne aldı. Hem tüm puanları topladı hem de etabı kazandı ve kırmızı benekli mayoyu sırtına geçirdi. 


Bir adet kategori dışı, 5 adet de kategori içi tırmanışın olduğu (ki sondan ikincisi Port de Bales)zirve finişi le bitecek olan Pireneler'deki müthiş dağ etabı Tour'un kaderinin çizileceği yerdi. Hem Dağların Kralı mayosu hem de sarı mayo için bir final özelliği teşkil ediyordu bu etap. Kessiakoff ile Voeckler Dağların Kralı olmak için kıyasıya bir savaşa giriştiler. Ancak Voeckler kurnazlığını ve zekasını kategori içi ilk 4 zirvede konuşturdu. İlk zirvede Pierre Rolland'ın yardımıyla, diğerlerinde de sondaki ataklarıyla Kessiakoff'la arasındaki farkı açmayı başardı ve Dağların Kralı unvanını kazandı. Etabı ise müthiş kaçışıyla İspanyol Valverde aldı. Sonda yakalanacağından çok korktuğunu söyleyen Valverde, son zirveye tek başına çıktı ve etabı kazandı. Genel klasman favorileri ise son tırmanışta Froome ve Wiggins'in gazabına uğradı. Ancak bu ikili zirveye yaklaşırken Froome, lideriyle beraber çıkarken Wiggins'ten daha iyi olduğunu göstermeye çalıştı. Bu yaptığı da etaba damga vurdu. Etabın sonunda Wiggins şampiyonluğunu garantilemiş gibiydi.

Ve İngiliz Dublesi

Chris Froome

Kenya doğumlu Britanyalı bisikletçi bu sene Tour'da kimsenin beklemediği bir performans göstererek ikinci oldu. Geçen sene bıraksalar Vuelta'yı da kazanabilecek durumdaydı Froome. bu psikolojiyle geldi buraya belki kazanbilirim diye. Zaten demeçleri de belki bir atak yapabilirim mesajı taşıyordu hep."Tour'u kazanma şansı hep gelmez", "Wiggins çok iyi bir insan ancak seneye Sky'ın beni takım lideri yapacağına inanıyorum." gibi demeçler verdi. Fotoğrafçı sevgilisi de gazlıyordu onu hadi atak yap falan diye. 17. Etapta da güçlü olduğunu göstermeye çalıştı Wiggins'ten fakat Wiggins efsane zamana karşılarla bir nevi cevabı verdi. Vuelta'da da göreceğiz Froome'u.


7.Etap sonu

17.Etap Sonu Froome-Wiggins

Ve Şampiyon Bradley Wiggins

Bradley Wiggins küçüklüğünden beri hayal ettiği Tour'u kazanmak için gelmişti bu sene. Bir bisikletçi olan babası onları terk ettiğinde daha çok küçüktü. Zorluklarla dolu bir çocukluk dönemi geçiren Wiggins, müthiş bir bisikletçi olan Chris Boardman'ın mentörlüğünde kendini geliştirdi. 2004 olimpiyatlarında 3 adet madalya kazanarak kendini ispatladı. Wiggins'in hayatındaki en önemli olaylardan biri de eski takımı Cofidis'teki doping skandallarıydı. Doping ve doping yapanlara karşı çok sert demeçler verdi. Geldiği zor şartlar nedeniyle belki de her zaman temiz ve dürüst bir sporcu oldu. 14. Etapta Cadel Evans için pelotonu yavaşlatarak kendine yakışanı yaptı. Her zaman kazanmayı hayal ettiği Tour'da müthiş etaplar çıkardı. Takımı onun için muhteşem çalıştı. ancak inanılmaz zamana karşılar çıkararak kendisinin bunu hak ettiğini gösterdi zaten. Efsane geçtiği o son zamana karşıdaki ( o kadar hızlıydı ki bisikletin zincirleri sanki kopacak gibiydi.) sevinci hakkında Caner Eler'in dediği gibi, "Çığlık tablosunu andıran bir patlama gibiydi.".
















                       19. Etap Sonu



Tour'da Öne Çıkanlar

David Millar'ın kazandığı 12. etap o ve takımı için çok anlamlıydı. Garmin takımı bu Tour'da kazalardan ve şanssızlıklardan illet etmişti. 2004te kariyerinin zirvesindeyken doping kullandığı ortaya çıkan Millar, sonradan yazdığı "Racing Through the Dark" adlı kitabında doping hakkında bir sürü açıklamada bulunmuştu. Bu kazandığı etap da da Wiggins'in dediği gibi " Bu hayatının sonuna kadar hatırlayacağı bir galibiyet."
David Millar'ın hikayesi için İnan Özdemir'in şu yazısını okuyabilirsiniz.

Pierre Rolland 11. etabı kazandı ki bu etap zirve finişiyle bitiyordu. Onun dışında Genel klasmanda 8. oldu geçen senenin beyaz mayo sahibi Fransız bisikletçi.


Etap sonu nişanlısının resminin bulunduğu kolyesini öperken

Michael Mørkøv, 13. etapta babasının ölüm yıldönümünde, kaçışını yaparak etap kazanmaya çalıştı ve kazanamadı ama en azından babası için olabildiğince tüm gücünü kullandı.
14. etabı İspanyol Luis-Leon Sanchez, 15. etabı da Fransız Pierrick Fedrigo aldı. Böylece Fransızlar 5 adet etap almış oldu bu sene.
Bu sene son kez katılan Vinokourov, bugun bu satırları yazarken olimpiyatlarda yol yarışında muhteşem bir zafere ulaşarak altın madalyaya uzandı.


Ve Tour'un sonu, Paris

Böylece bu seneki Tour'un da sonuna geldik. Bu sene çok çekişmeli olmadı Tour ama seneye 100.yıl anısına daha çekişmeli, daha bol tırmanışlı, zirve finişli daha zor etaplar göreceğiz, daha doğrusu görmeyi umuyoruz :) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder